Profilfa bio fabrikett fenyőfából

Energia a fából

Bio fabrikett tudnivalók 

 

Legjellemzőbb általános tulajdonságai:

 • Természetes alapanyagokból (faporok, faforgács, faapríték, erdőgazdasági melléktermék) készül.
 • Idegen kötőanyagot nem tartalmaz
 • Nedvességtartalma kicsi (10% körüli) ezért könnyebben és jobb hatásfokkal ég, mint a hagyományos tűzifa
 • Fűtőértéke nagy, kétszerese az átlagos tűzifának kb. 17-19MJ/kg
 • Hamutartalma kicsi (0,7-1,5%),
 • Fában kén gyakorlatilag nincs, ezért füstje a környezetre káros kéndioxidot nem tartalmaz
 • Nagy sűrűségű (1000-1400 kg / m3), vízben elsüllyed
 • A tűzifával szemben 2-3 szor nagyobb sűrűségű, és mintegy 50%-kal nagyobb fűtőértékű.
kalyhakep

Miért válasszuk a fa brikettet?

 • A brikett felhasználható háztartási vagy ipari fűtőanyagként szén vagy tűzifa helyett. Nem csak hagyományos tüzelőberendezésekben, de kerti és grillsütőkben is kiválóan használható.
 • A BIO FABRIKETT környezetbarát, 100%-ban természetes alapanyagból (gyaluforgács, fűrészporból) készül, ragasztóanyagot nem tartalmaz.
 • A fenyőfa brikett fűtőértéke megegyezik a barnaszénével, jóval magasabb a tűzifáénál, vagyis ugyanolyan fűtőhatás eléréséhez kisebb mennyiséget kell elégetni. Azonos mennyiségű bio fabrikett lényegesen hosszabb ideig, nagyobb hatékonysággal ég és izzik, mint a tűzifa.
 • Kazánbarát, egyenletes, hosszan tartó, szinte tökéletes égést biztosít.
 • Nem kormol, így családi házak kandallójában is használható.
 • A brikett egységes formájának köszönhetően jól raktározható, könnyen szállítható, kényelmesebb felhasználást tesz lehetővé.
 • Szállítás után nincs szükség feldolgozásra, aprításra, szárításra, közvetlenül felhasználható.
 • A bio fa brikett alkalmazásával folyamatosan állandó minőségű tüzelőanyag áll rendelkezésünkre
 • A bio fa brikett egységcsomagolásban kapható, így a kiszállított mennyiség könnyen ellenőrizhető, szemben a hagyományos tűzifával, ahol sok esetben még a szakemberek is nehezen tudják a pontos mennyiséget felbecsülni
 • Környezetkímélő, mivel CO2-semleges, vagyis elégetésekor csakis annyi szén-dioxid termelődik, amennyit a növényi fotoszintézis felhasznált.
 • Hamutartalma kicsi (0.7-1,5%), hamuja környezetbarát, a kiskertek trágyázásához alkalmazható.
briett_csomagban
brikett_tombok
Bio fabrikett vásárlás csomagolási egységek:

 • Fenyő brikett: 10 kg-os PE fóliában.
 • 1 raklap : 960 kg

A fabrikett gazdasági jellemzői

Egy hagyományos kb. 100 m2 területű családi ház átlagos éves energiafelhasználási adataiból kiindulva összehasonlítottuk a bio fabrikett és a földgáz legjellemzőbb tulajdonságait

Földgáz Bio fabrikett
Fűtőérték 34 MJ / m3 18 MJ / m3
Tüzelési hatásfok 90% 90%
Éves felhasználás 2 500 m3 4 900 kg
Egységár 131,4 Ft / m3 54 Ft/kg
Éves Fűtési költség 328 500,- Ft 264 600,- Ft

A táblázatban látható, hogy 2009-es adatok szerint a bio fabrikettel történő fűtés mintegy 25-28 %-al olcsóbb lehet a gázfűtésnél.

Fűtőérték (MJ/m3)

 • Földgáz
 • Bio fabrikett

Éves fűtési költség (Ft)

Földgáz 328500Ft
Bio fabrikett 264600Ft

Gyakran ismétlődő kérdések a bio fabrikettel kapcsolatban:

1.Mennyit kell brikettből "rátenni" a tűzifához képest?

Bio fabrikettel való tüzelés esetén kb. fele-háromnegyede mennyiség szükséges, mint a nyers tűzifából, mert a bio fabrikett nagy nyomással préselt, szárított fűrészporból készült, a szén energiatartalmának felel meg (17,5-18,9 MJ/kg = 4000-4500 kalória).így a fűtőértéke kb. 50 %-kal nagyobb, mint a nyers tűzifáé.

2. Mennyire nedves a brikett?

Bio fa brikett vásárlása esetén nem vásárol vizet is, mint a nyers tűzifánál, amely csak a súlyt, így az árat növeli, viszont az égés hatékonyságát jelentősen csökkenti és a kazánt is károsítja. A vizes tűzifa égetése során a keletkezett energia jelentős része a víz elpárologtatására fordul, nem pedig a szoba hőmérsékletének növelésére ezáltal romlik a hatékonyság. A fabrikettben nincs víz, száraz fűrészporból van, így a teljes hőmérséklet a szoba fűtését segíti elő.

3. Mennyi salak, hamu keletkezik brikett égetése esetén?

Bio fa brikett elégetése esetén nem képződik nagy mennyiségű hasznosítatlan salak, mivel mindössze 1-2 % hamu marad vissza (tűzifánál 15-20% hamu, szénnél 30% salak marad). A bio fa brikett hamuja a kertben beásható.

4. Hogy lehet tárolni a brikettet?

A bio fa brikett mozgatása, szállítása, tárolása, használata könnyű, tiszta, mivel műanyag zsákokban van, tüzelésre készen, így nem kell vágni és hasogatni. Mivel száraz, ezért fedett, zárt helyen ajánlott tárolni.

5. Hogy csomagolják a brikettet?

Zsugorfóliába, egységcsomagonként. Bio fabrikett vásárlása esetén pont annyi mázsát kap, amennyit rendelt, mivel a műanyag zsákok egységcsomagok, könnyen mérhetők, a kocsiról ledobált vagy leborított tűzifa esetén a súly nem mindig mérhető korrekten.

6. Milyen a fűtőértéke tűzifához/szénhez/gázhoz képest?

 • Gáz: átlagosan 34 MJ/m3 (28-36 MJ/m3);
 • Szén: tőzeg: 6-14 MJ/kg,
 • lignit: 8-14 MJ/kg,
 • barnaszén: 14-20 MJ/m3,
 • feketeszén: 20-30 MJ/kg,
 • grafit: 40 MJ/kg;
 • Fa: lég szárazan (15-18%) a tűzifa átlagértéke 15 MJ/kg,
 • A nedves fa fűtőértéke jelentősen romlik, akár a felére is!!!
 • A fenyő fűtőértéke átlagosan 14 MJ/kg, a lombos fáké átlagosan15 MJ/kg közülük 16,9 MJ/kg-mal a kőrisé a legmagasabb, utána a tölgyé 16,5 MJ/kg-mal.
 • Fűtőolaj: 40-43 MJ/kg;
 • Biobrikett: 18-19 MJ/kg.

7. Miért lehet a bio fa brikett a csomagoláson belül szétmorzsolódva?

Alapvetően azért, mert kisnyomású présgépen készítették és emiatt nem olyan tömör, könnyebben morzsolódhat. Ez a fűtőértékét alapvetően nem befolyásolja.

8. Mi a különbség fűtőértékben a tégla- és a henger alakú fa brikett között?

A fűtőérték nem a forma határozza meg, hanem a felhasznált fafaj, az alapanyag nedvességtartalma és a préselés minősége (minél nagyobb nyomáson préselik, annál jobban képes tovább izzani a brikett).

9. Milyen mennyiség kell egy "X" m2-es ház egy napi fűtéséhez?

Erre nehéz egy számot megadni, meg ugye nem is a m2, hanem a m3 számít igazán. Alapvetően igaz, hogy brikettből kb. feleannyi mennyiség kell, mint tűzifából. Téli napokon egy normális méretű családi háznál 1,5 q fa fogy naponta. Így brikettből kb. 70 kg van szükség. Más oldalról megközelítve: az én házamban, ami kb. 400 m3, egy kemény téli napon (hajnali -7 C) kb. 40 m3 gáz fogy. Ennek a fűtőértéke az 6. pont alapján számolva kb. 73 kg bio brikettnek felel meg.

11. A bükk brikett mennyiben különbözik a fenyőtől?

Mivel nem csak a felhasznált alapanyag határozza meg a brikett minőségét, erre a fűtőértékre való tekintettel nehéz válaszolni. A jelenlegi Profilfa-ás készlet alapján pl. a téglalap alakú fenyő brikett több hőt tud leadni, mint a ‘fekvő hengeres csomagolású’ bükk, mivel a préselés minősége sokkal jobb (RUF brikett-présen készült, ami a legmagasabb színvonalat jelenti jelenleg).

10. Hogyan kell a kazán/kandalló szellőzését beállítani ennél a terméknél?

Amíg a brikett lángra kap, addig nagyobb szellőzést kell biztosítani. Amint átizzott és kis, kékes színű lánggal ég a szellőzést minimalizálni kell (ez nálam otthon pl. azt jelenti, hogy mindhárom szellőzőnyílást lezárom); a lényeg, hogy ha már izzik a brikett, akkor ezt az izzó állapotát minél tovább meg kell őrizni, mert így tudja a legtöbb hőt leadni.

12. Milyen hőmérsékletet kibíró kazánban használható? (Házi gyártásúba betehető-e?

Mindenbe jó, amibe fával is lehet tüzelni. Fontos, hogy a szokásos fa mennyiség felét használjuk brikettből, hogy a tűztér túlhevítését elkerüljük.

13. Hogyan és mivel kell begyújtani?

Mivel itt egy száraz tüzelőanyagról van szó, ezért felesleges pénzkidobás a barkás áruházakban kapható kandalló be gyújtósok alkalmazása. Bőven elég egy szál gyufa és néhány galacsinná gyúrt papírdarab (itt csak arra kell vigyázni, hogy nem minden újság papírja jó; egyes reklám újságokat csak nehezen lehet meggyújtani; azért, hogy politikailag semlegesek maradjunk, egyszerre ajánljuk a Népszabadságot és a Magyar Nemzetet.). Ajánlott felülről begyújtani, de a hagyományosabb alulról begyújtás sem túl problémás.

14. Vegyesen kell-e használni a brikettet a fával?

Nem kell, de lehetséges.

15. Mennyit kell egyszerre rátenni a tűzre?

Feleannyit, mint fából, különben hamarabb tönkremegy a tűztér.

16. Mennyi ideig tartja a hőt (izzik) a fa brikett?

Sokáig. Én csak pár darab brikettet szoktam használni (8-9 darab/egy esti begyújtás), és ha pl. este 9-kor teszem rá az utolsó 2-3 darabot, akkor éjfélkor, hajnal egykor még izzik, de csak akkor, ha a szellőztetés minimumra van állítva.